Verstandig op reis in het buitenland.

Op de achterkant van je zorgpas staat meestal de EHIC. De EHIC is bedoeld om een betere toegang tot de gezondheidszorg te krijgen in het buitenland en geeft hulpverleners aldaar een snellere vergoeding van de gemaakte kosten. Staat het niet op de achterzijde van je pas? Dan kun je de deze kaart gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Geeft de EHIC dekking op alles?
De EHIC geldt alleen voor de medische verzorging volgens de wettelijke regelingen van het vakantieland en kan per land verschillen. Je hebt met een EHIC recht op dezelfde medische hulp als de inwoners van het land zelf. Dat betekent echter niet dat je er niet voor hoeft te betalen. De zorgverlener in het buitenland declareert de kosten bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar bepaalt vervolgens, aan de hand van de door jou afgesloten soort basis en aanvullende verzekering welke kosten voor eigen rekening zijn. Het is dus niet zo dat een EHIC de dekking van medische kosten uit de reisverzekering overbodig maakt.
Zorg er wel voor dat je of een dekking hebt voor medische kosten bij je reisverzekering of dat je een aanvullende verzekering hebt bij je zorgverzekeraar.

EHIC is met name bedoeld voor spoedeisende zorg niet voor een goedkope liposuctie in het buitenland maar meer voor als je voeten helemaal opengehaald zijn door het rif vanwege het surfen ☺.

E-111 voor Marokko
De EHIC is geldig als je naar een EU/EER staat, Australie of Zwitserland gaat. Ga je surfen in Marokko dan kun je gebruik maken van het E-111 formulier. Die geldt voor meer landen maar daar kun je niet surfen vandaar dat ik die hier niet noem. Voor Marokko wordt het E-111 formulier omgezet in een MN-111 formulier.

Activeer je bankpas
Nog een laatste tip voor vakantiegangers buiten Europa. Vergeet niet je pas te activeren dat je er ook mee kunt pinnen in het buitenland. Ja dat geld ook voor Marokko.

Heb je nog meer tips? Laat het ons weten we vroegen ze graag toe om mede surfers te helpen.

Terug naar Surfblog