Surfen is gezond

(Golf)surfen is de meest oorspronkelijke vorm van boardsporten die er is. Sporten als skimboarden, windsurfen, kitesurfen, maar ook skateboarden, snowboarden en wakeboarden zijn hieruit ontstaan. Elke sport is goed voor ontspanning maar de elementen water en lucht maken dit een stuk meer bijzonder.

Om de conditie, spierkracht en lenigheid te verbeteren, is het surfen zelf een goede training. Maar er wordt aangeraden naast het surfen ook sportspecifieke training te doen. Zo is een intervaltraining een goede manier van trainen voor surfers. Dit zijn trainingen waarin je in korte tijd alles geeft en daarna even pauzeert om vervolgens weer alles te geven. Denk aan spinnen.

De spieren die worden gebruikt tijdens het golfsurfen kunnen ook apart worden getraind. Bijvoorbeeld in de winter in het zwembad of in de sportschool. Het roeiapparaat, crosstrainer en het trainen van kracht van de meest gebruikte spiergroepen zijn goede mogelijkheden. Daarnaast kunnen oefeningen om de lenigheid en coördinatie te verbeteren handig zijn. Balans trainen is ook handig. Hiervoor is de balance trainer zeer geschikt. (onder andere verkrijgbaar bij Hartbeach)
Regelmatig rekken en strekken is geen overbodige luxe en houdt je langer lenig. Om je peddelkracht te verhogen kun je ook binnen trainen met de powerstroke bungee cord . Deze kun je dan weer kopen bij blue tomato. Met de <10 Euro Nieuwsbrief Promo-Code is die dan maar nog 20 euro.

Surf Blessures
Sneeën, kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen zijn vaak voorkomende verwondingen. Blessures ontstaan vooral door externe factoren als wind, getij, stroming, watertemperatuur en de locatie. Stromingen brengen het meeste gevaar met zich mee. Kennis over de stromingen is dan ook belangrijk. Probeer bij stroming haaks op de stroming te peddelen. Tegen de stroming in peddelen put je uit.

De ondergrond kan ook zorgen voor verwondingen. Zo brengen rotsen of koraal op de bodem meer gevaren met zich mee dan een zandbodem. Daarnaast is er nog risico door zeedieren, zoals kwallen en haaien. Het is handig om te weten welke diersoorten er voorkomen in het gebied waar je surft. Ga je surfen bij kwallen zorg dan dat je een fles natuurazijn bij je hebt om het branden te stoppen. Voor een snel herstel van kneuzingen is Arniflor een goede keuze.

Ondanks deze omstandigheden is het contact met de surfplank de meest voorkomende oorzaak voor blessures. Het hoofd staat in de top drie van de meest aangedane lichaamsdelen. Zorg daarom ook altijd dat als je valt dat je je hoofd beschermd. Ook al voel je de Leash trekken. Je board kan zo terugschieten. De meeste hoofdwonden onstaan als je begint omdat alles nog nieuw is. Bescherm je hoofd dus goed als je valt en weer omhoog komt uit het water. Surfinstructeurs zullen hier vak tot vervelends aan toe op hameren. Vaak terecht.
Nu je de gevaren een beetje kent laat je dan niet afschrikken het is en blijft een van de meest mooie en pure sporten die er zijn.