Boardshorts revolutie

Ik weet nog goed dat ik in mijn windsurfperiode altijd op zoek was naar een surfshort met van die schoenveters er in zodat ze niet afzakken als je een bodydrag maakt.
Voor golfsurfers is een goede surfshort nog veel belangrijker en daar moest je in Nederland zo’n 20 jaar geleden hard naar zoeken. Nu zijn ze zowat overal te koop en in het lokale zwembad loopt iedereen er zowat mee. De geintjes om iemands broek omlaag te trekken worden er helaas wel minder door. Good times.
Intussen is er heel wat verandert en wordt de kwaliteit steeds beter.

Maar waar moet je nu op letten als je een goede boardshort voor het surfen wil kopen?

Surfshorts zijn zoals wij ze kennen met de veters, de zak voor je wax en wat flashy kleuren in 1962 ontstaan aan de noordkust in Australië. Een moeder;”Mrs Platt”, begon ze te maken voor haar zoon en een paar vrienden (Waaronder Bob McTavish en Nat Young). Dit werd al snel een hit en verspreidde zich al snel naar Amerika en Hawaï. De ins en outs staan in dit boek. Jammer dat ze niet zo heel commercieel was anders hadden we nu in Platt’s boardshorts rondgelopen in plaats van die van Rip Curl, Billabong of zoals in Nederland in Protest boardshorts. Maar bij deze thanks en Rest In Peace Mrs Platt.

Als je net zoals een kitesurfer een short over je wetsuit aantrekt om slijtage te voorkomen, maakt het niet zoveel uit maar ga je naar zonnige oorden met beachbreaks, wil je onder je wetsuit een short dragen of surf je krachtige golven die voelen als een Miele wasmachine die zo de standaard broek uittrekken dan moet je wel even doorlezen.

5 Boardshort Tips

1. Koop als man geen boardshort waar hard klittenband in is verwerkt. Een keer verkeerd terechtkomen in het water of op je board en het voelt alsof er een mes in je kruis snijdt. Een of andere grapjas had een mooie short gemaakt bij Oxbow die absoluut niet functioneel was. Jammer voor Oxbow. Volgens mij is er wel een zwerver in Moliets heel blij mee geworden maar ik draag sindsdien niets meer van Oxbow.
2. Let op de kwaliteit van de veter. In 1962 kwamen zoals gezegd de eerste shorts met een strik zodat ze beter bleven zitten. Die schoenveters laten los als je veel surft dus de wat betere shorts hebben er iets van rubber inzitten waardoor ze minder makkelijk losgaan. Geen breekpunt maar wel handig.
3. Zorg dat de pijpen lang genoeg zijn zodat je blote benen als je zit op je surfboard niet in aanraking komen met de wax. Dit om rash te voorkomen. Ze moeten natuurlijk ook niet te lang zijn zodat het je bewegingsvrijheid aantast. Ik verbaas me er altijd over dat er voor vrouwen nauwelijks van die lange shorts te vinden zijn. Die korte zien er wel lekker uit maar het moet wel functioneel zijn. Hier ligt toch een kans zou je zeggen. Aan de andere kant kun je ook tijdig de wax vervangen zodat je minder snel rash krijgt.
4. Zo min mogelijk naden vooral bij je middel. In al die stiksels/naden gaat zand zitten als je van die mooie beachbreaks hebt zoals in costa rica.
Ga maar eens bodysurfen en check dan hoeveel zand er in je boardshort achterblijft bij de naden. Als je een keer gespoeld wordt, worden die strakke moves een stuk minder prettig en aan het einde van de dag is je hele middel rood van het schuren. Thank god had ik toen een rip curl stitchles boardshort (de voorloper van de mirage) mee wat een verschil en daar heb ik vervolgens de hele surfvakantie mee gesurft. De surfshorts van nu hebben wel lekkere zachte stoffen om je middel te beschermen tegen de itchies. Het is namelijk geen leuke tijdsbesteding om op een remote surfstek op zoek te gaan naar Sudocreme of Bepanthen (goed voor luieruitslag bij baby’s maar ook erg goed tegen wax/zand uitslag van het schuren of oude wax.
5. Zorg dat de stof als deze nat is, niet aan je benen vastplakt en als het dat eventueel doet, de stof wel elastisch is. Niets is zo vervelend om lekker in je short te surfen en dat je je toch niet lekker vrij kunt bewegen.

Eigenlijk zijn dat wel de basic tips voor een goede boardshort naast dat het ook wel prettig is als die snel droogt enzo. In principe kun je met een goed short een hele surfvakantie uithouden, aan het einde van je surftrip zal die wellicht wat stijver zijn van het zoutwater maar daar helpt uitspoelen of een reserve short ook goed tegen.

Terug naar Surfblog